Sunday, April 14, 2013

Nak tengok cara kami buat cincin?

Yang Doktor Cincin Sutan Al-Faiz (saki baki arab Dubai) pegang warna putih tu ialah tulang sotong. Bukan sotong kecik yang jual kat pasar tapi sotong katak yang orang buat Sotong Kangkung atau nasi lemak.

Lepas tu tulang sotong di potong dan di bentuk seperti apa yang ditempah oleh pelanggan.

Jeng..jeng... Sekejap je dah jadi. Sutan Al-Faiz buat magic David Copperfield hehehe :)

Cantik tak gigi saya? Soalan ni tak de kena mengena pun dengan tulang sotong hahahaha. Walaubagaimanapun acuan dah siap untuk di tuang dengan perak atau emas atau suasa.

Dah tiba masa untuk proses melebur. Kalau nak tau panas ke tak api tu, cuba letak jari :)

Lebur lagi lebur Al-Faiz. Gua nak tanya lu ni... Lu ni arab celup ke sate celup...

Alamak..... Padam pulak api :( ni yang susah nak buat cincin. Sebab tu kena caj lebih sikit :)

Masa ni tiada maaf bagi mu dah.... Perak/Emas/Suasa gerenti cair meleleh...... Tunggu masa sesuai nak tuang dalam acuan. Dua, tiga jam lagi siap la satu cincin. Belum tentu jugak, kalau design yang rumit mau amik masa dua tiga empat hari. Bos gua tu tau amik order je, yang terseliuh kepala lutut gua la, duk mengepam api ni (sysssss.... Jangan bising, nanti bos marah)

You see...dah nak siap. Kan dah cakap. Sutan Al-Faiz tu tengah buat cincin emas awek cun :)

Tengok!! Dah jadi cincin :) belum pasang batu lagi ni...

Dah siap pun.....

5 comments:

  1. haha....CANGGUN, Canggih + Anggun = cincin tu....tak ada facebook ke bang?...boleh join facebook fan.....

    selamat merekacipta.....

    Dari,

    al-Maharani Merak Kayangan a.k.a Kak Fuadah...haha

    ReplyDelete
  2. Kedai di Dataran Pahlawan, Banda Hilir, Melaka. Kedai paling glamour sekali ...hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum sahabat....just nak tanye nih....tulang sotong yg dibentuk sebagai acuan tu boleh diguna banyak kali ataupon hanya beberapa kali ajer?...tahan panas ker tulang sotong tu?...

    ReplyDelete

Komen dialukan tapi biar la bersopan dan sebolehnya jangan guna Anonymous sebab susah nak reply email :)